
آواسلامت
مرکز پزشکی و زیبایی تهران
مطب دکتر فرهود مقصودلو

فیلرها، پرکنندهها یا حجمدهندههای پوستی به موادی گفته میشود که ساختاری مشابه ژل دارند و برای جوانسازی پوست استفاده میشوند. از تزریق فیلرهای پوستی در زیر پوست میتوان برای جبران حجم از دسته رفته، رفع چین و چروکها، بهبود شکل انحناهای سطحی (کانتور) صورت و بدن استفاده کرد. به دلیل هزینههای مناسب و عوارض بسیار کم، سالانه بیش از ۱ میلیون خانم و آقا از این روش درمانی برای جوانسازی پوست خود استفاده میکنند. جالب است بدانید که تزریق فیلرهای پوستی، بعد از تزریق بوتاکس، فراگیرترین روش جوانسازی پوست در جهان است.
آواسلامت ارائهدهنده خدمات جراحی صورت، جراحی بدن و ژل وبوتاکس درایران میباشد.
آخرین مطالب مربوط به جراحی لیفت شقیقه، جراحی پلک (بلفاروپلاستی)، سانترال لب، بوکال فت، تخلیه غبغب و... را در وبلاگ سایت آوا سلامت مطالعه کنید.
بیشتر افراد فیلرهای پوستی را به عنوان روشی برای پر کردن و رفع چین و چروکهای صورت میشناسند. اثر ژلها بر چین و چروکهای صورت فوقالعاده است؛ اما این روش جوانسازی کاربردهایی بسیار بیشتر از اینها دارد. اکثر کاربردهای تزریق ژل توسط FDA (سازمان غذا و داروی ایالات متحده آمریکا) تایید شدهاند. برخی از کاربردها هنوز مورد تایید FDA قرار نگرفتهاند؛ ولی ایمنی و تاثیر بسیار زیادی دارند. در ادامه سعی کردیم به بیشتر کاربردهای تزریق ژل برای جوانسازی پوست اشاره کنیم.
کاربردهای تزریق ژل عبارتند از:
توجه داشته باشید که عدم تایید یک روش درمانی توسط سازمان FDA لزوما به معنی نامناسب بودن یا پرخطر بودن آن روش نیست. سازمان FDA برای تایید داروها و روشهای درمانی دستورالعمل خاصی دارد که گاهی باعث عدم تایید آنها میشود. به هر حال قوانین FDA مورد تایید پزشکان سرتاسر دنیا است و بهتر است از آنها پیروی شود.
امروزه تعداد متنوعی از فیلرهای پوستی به تایید FDA رسیدهاند. فیلرهای مورد تایید FDA کمترین عوارض جانبی را داشته و طی مطالعات وسیع و بلند مدت، خطراتشان بررسی شدهاند. حتماً پیش از تزریق ژل از تاییدیه FDA آن مطمئن شوید. توجه داشته باشید که فیلرهای مورد تایید FDA تنها توسط پزشکان متخصص پوست یا جراحان پلاستیک قابل خریداری هستند. دو دسته بندی کلی برای فیلرهای پوستی وجود دارد. یکی براساس ماندگاری و دیگری براساس اجزای تشکیل دهندهی آنها. گروهبندی که در ادامه خواهید خواند، تلفیقی از هردو دستهبندی اصلی فیلرهای پوستی است. بیشتر فیلرها اثر موقتی دارند. به دلیل این که از موادی ساخته شدهاند که به مرور زمان توسط بدن جذب و تخریب میشوند. تنها یک فیلر دائم توسط سازمان FDA تایید شده است که حاوی موادی است که برای بدن قابل جذب نیستند. برخی از فیلرها علاوه بر مواد حجم دهنده، حاوی لیدوکائین هستند که به جهت کاهش درد و ناراحتی ناشی از تزریق در آنها استفاده شده است.
امروزه استفاده از فیلرهای غیرقابل جذب یا دائم تا حد بسیار زیادی کاهش یافته است. این دست فیلرها عوارض جانبی و خطرات بسیاری دارند که در ادامه به برخی از آنها اشاره کردهایم. ایمنی پایین فیلرهای دائم سبب شده که تنها یک مورد از آنها مورد تایید FDA قرار بگیرد. هرچند سایر فیلرهای دائمی تاییدیههای اتحادیه اروپا و استرالیا را دارند. در این جا لازم است نکتهی بسیار مهمی را در مورد تاییدیه CE یا اتحادیه اروپا به شما بگوییم. گواهی CE به معنی این است که در ساخت یک دارو، قوانین بهداشتی رعایت شده و فرآیند تولید محصول در شرکت سازنده مورد تایید است. اما گواهی CE تاییدی بر میزان اثربخشی یا عوارض جانبی یک دارو (در کوتاه مدت یا بلند مدت) نیست. در سوی دیگر تایید FDA این موارد را تضمین میکند. نکتهی دیگر این که تزریق ژل با استفاده از فیلرهای غیرقابل جذب تنها برای چین و چروکهای عمیق مجاز است. تزریق این فیلرها برای برطرف کردن چروکهای سطحی در همه جای دنیا ممنوع اعلام شده است.
پلی متیل متاکریلات یا PMMA تنها فیلر دائمی مورد تایید سازمان FDA است و طبق قوانین این سازمان، تنها برای از بین بردن چین و چروکهای دور لب (مثل خط خنده) مجاز است. البته استفادههای خارج از قوانین یا Off Label این شکل از تزریق ژل بسیار فراواناند. برخی از کاربردهای این فیلر شامل موارد زیر است:
PMMA پلیمری مصنوعی و زیست تخریب ناپذیر است ولی به خوبی توسط بافتهای بدن تحمل میشود. وقتی شما یک مادهی خارجی را به بدن تزریق میکنید، بدن ممکن است به آن واکنش نشان دهد. مثال بارز این مسئله را در مورد آلرژیهای دارویی شاهد هستیم که مثلاً فرد بعد از تزریق پنیسیلین دچار واکنشهای حساسیتی شدید میشود. پس در ساخت داروها و محصولات درمانی که قرار است وارد بدن شوند، مسئلهی تحمل آنها توسط سلولهای بدن اهمیت زیادی دارد. PMMA به دلیل سازگاری بسیار خوبی که با بافتهای زیستی دارد در محصولات درمانی بسیار استفاده میشود که از نمونههای معروف آن میتوان به سیمان استخوانی و لنزهای چشم اشاره کرد. تنها فیلر حاوی PMMA که مورد تایید FDA بوده، محصولی به نام آرتهفیل (ArteFill) یا بلافیل (Bellafill) است که هردو یک فیلر هستند و توسط یک شرکت ساخته میشوند. آرتهفیل حاوی توپهای بسیار بسیار کوچک (بین ۳۰ تا ۵۰ میکرون) است که از جنس PMMA ساخته شدهاند. به جز این، از کلاژن گاوی و همچنین داروی بیحسی لیدوکائین در ساخت این فیلر استفاده شده است. عوارض این شکل از تزریق ژل شامل تورم، کبودی، قرمزی، خارش و درد خفیف در محل تزریق است که معمولاً طی ۲۴ ساعت برطرف میشود. در موارد نادر شاهد ایجاد بثورات پوستی، ایجاد برآمدگی و حساس شدن پوست در بلند مدت هستیم. مسئلهای که در مورد تزریق ژل دائمی موجب نگرانی متقاضیان میشود، گلوله گلوله شدن مواد تزریقی در زیر پوست یا درون لبها است. باید بدانید که این عارضه در ۵ سال بعد از تزریق ژل، تنها در ۱ درصد از بیماران دیده شده است. این مشکل در صورتی که تزریق ژلهای دائمی به دست جراح مجرب انجام شود، مشاهده نخواهد شد.
فیلرهای موقت از جنس هیالورونیک اسید، کلاژن، کلسیم هیدروکسی آپاتیت، پلی لاکتیک اسید یا چربی بدن متقاضی تهیه میشوند. تزریق چربی روشی بسیار عالی برای جوانسازی و حجم دهی به پوست است.
پلی لاکتیک اسید یا PLLA نوعی پلیمر مصنوعی، زیست تخریب پذیر و سازگار با بافتهای بدن است. این ماده برای ساخت بخیههای جذبی و همچنین پیچهای استخوانی استفاده میشود. تزریق ژل با پلی لاکتیک اسید به شکل چند تزریق در طول چند ماه انجام میشود. اثر این ماده به مرور زمان و معمولاً بعد از چند هفته پدیدار میشود و گاهی تا ۲ سال پایدار است.
کلاژن نوعی پروتئین و یکی از اساسیترین اجزای ساختاری پوست و سایر بافتهای بدن است. کلاژن باعث قوام و سفتی پوست شده و در بافتهای محکمتر مثل استخوان یا عضروف، باعث استحکام آنها میشود. یکی از وقایع پیری پوست، تجزیهی رشتههای کلاژن است. کلاژن مورد استفاده در تزریق ژل از منابع حیوانی (معمولاً گاوی) یا سلولهای انسانی تهیه میشود. کلاژن برای تزریق در پوست بسیار ایمن است و عوارض کمی دارد. اما مشکل اصلی آن ماندگاری کم است و معمولاً بین ۳ تا ۴ ماه از بین میروند و کمترین ماندگاری را در میان فیلرها دارند. به همین علت از فیلرهای کلاژن خالص، کمتر استفاده میشود.
هیالورونیک اسید مادهای قندی (پلیساکاریدی) است که در بسیاری از بافتهای بدن مانند پوست و غضروفها وجود دارد. زمانی که هیالورونیک اسید را با آب مخلوط کنیم، حجیم شده و حالت ژل مانند پیدا میکند. به جهت طبیعی بودن و ساختار ژلی، امروزه هیالورونیک اسید فراگیرترین و پرطرفدارترین مادهی استفاده شده در تزریق ژل است. هیالورونیک اسید تزریقی معمولاً به کمک باکتریها در آزمایشگاه تولید میشوند یا منبعی حیوانی دارند و از طیور استخراج میشوند. بهترین هیالورونیک اسیدها، آنهایی هستند که به کمک واکنشهای شیمیایی، تغییراتی در ساختارشان ایجاد میشود تا اثر ماندگارتری داشته باشند. ژلهایی که از این ماده ساخته میشوند، بین ۶ تا ۱۲ ماه ماندگار هستند.
هیدروکسی آپاتیت کلسیم نوعی مادهی معدنی است که در استخوان و دندانهای ما وجود دارد و در کنار کلاژن باعث استحکام آنها میشود. این ماده برای تزریق، در یک محلول ژل مانند حل شده و سپس برای رفع چین و چروکهای پوستی و همچنین جوانسازی پوست پشت دست استفاده میشود. تزریق ژل با هیدروکسی آپاتیت کلسیم ماندگاری بالایی دارد و تا ۱۸ ماه پایدار است. این ماده برای حجمدهی به لبها مناسب نیست.
آوا سلامت خدمات مربوط به جراحی صورت شامل لیفت صورت، ترانسفر چربی، کاشت ابرو، کاشت مو، بوکال فت، سانترال لب، جراحی بینی، جراحی گوش، لیفت گردن، لیفت غبغب، لیفت میدفیس، لیفت گونه، لیفت پلک یا بلفاروپلاستی، لیفت ابرو، لیفت شقیقه و لیفت پیشانی را ارائه میدهد.
آوا سلامت خدمات مربوط به جراحی بدن شامل پیکرتراشی، جراحی سینه و تزریق چربی را ارائه میدهد.
آوا سلامت خدمات مربوط به ژل وبوتاکس شامل پاک کردن تاتو و خالکوبی، لیزر موهای زائد، برداشت خال، میکروبلیدینگ، میکرونیدلینگ، مزونیدلینگ، هایفوتراپی، تزریق ژل و تزریق بوتاکس را ارائه میدهد.